Toeristische informatie

Wat, wie, wanneer EenCity

Een is een dorp in de gemeente Noordenveld in de Nederlandse provincie Drenthe. Het dorp bestaat uit drie kernen die in de 20e eeuw aan elkaar zijn gegroeid en tezamen iets meer dan 900 inwoners tellen. In 2007 vierde Een zijn 675-jarige bestaan.

De grootste van deze kernen, Zuideinde geheten, ligt aan de weg van Haulerwijk naar Norg. Noordelijk hiervan, langs de weg naar Steenbergen, liggen nog twee kernen. Ongeveer een kilometer naar het noorden ligt de Middenbuurt of Middelboer. Vanuit hier loopt een weg naar Een-West. Weer een kilometer noordelijker ligt de kern Noordeinde of Noorderboer. Ten oosten van Een ligt het Groote Diep, dat in de volksmond ook wel het Eenerdiepje wordt genoemd. Dit is de bovenloop van het Peizerdiep. Over het diep ligt de Eenerbrug.

De drie kernen zijn in de loop der jaren aan elkaar gegroeid en vallen kadastraal allemaal onder het dorp Een. In de jaren ’50 is de rondweg in Een gereed gekomen. Deze loopt vanaf het Groote Diep tot aan de kruising met de Hoofdstraat/Veenhuizerweg. Hierdoor hoefde het doorgaande verkeer Norg-Haulerwijk niet meer dwars door het dorp.

Het dorp Een is omgeven door velden en bossen. Vanuit Een zijn prachtige wandelingen mogelijk en/of mooie fietsroutes te volgen door het Drentse landschap. De naam Een is een Drents dialectische verbastering van Eden, wat waarschijnlijk turf betekende.

Wandelen: Knapzakroutes

Al jaren zijn de Knapzakroutes een begrip binnen en buiten Drenthe. De 63 Knapzakroutes gaan niet over de bekende paden, maar laten je juist de meest bijzondere plekjes in Drenthe zien. Je wandelt langs kronkelende beekjes, over smalle bospaadjes en over heidevelden. Onderweg maak je kennis met het verhaal van het Drentse landschap en kom je in de kleinste Drentse dorpen. Gemiddeld zijn de Knapzakroutes zo’n vijftien kilometer lang. Meestal zijn ze te splitsen in kortere lussen.
Alles bij elkaar zijn de Knapzakroutes langer dan het Pieterpad…
Om een route te kunnen lopen heb je een routeboekje nodig met alle mogelijke achtergrondinformatie. De boekjes kosten 3,95 euro per stuk. Je koopt ze onderweg, in de boekhandel en via www.knapzakroutes.nl.

K28 Knapzakroute Een – Steenbergen

Beschrijving wandelroute van 19 km; in twee delen te splitsen in een lus Een (9,5 km) en een lus Steenbergen (11,5 km). Vanuit het kleine Een loopt u langs het beekdal van het Groote Diep naar Steenbergen, het volgende dorp. Het dorp Een blijkt een bijzonder interessante geschiedenis te hebben. Deze voert ons terug tot ver in de middeleeuwen. De bisschop van Utrecht koesterde de smalle doorgang door de Fries-Drentse venen bij het dorp als een kostbaar bezit. Hij bezat in de buurschappen van Een belangrijke erven die hij in leen gaf aan Drentse ridders die hem welgezind waren. We lopen rond het dorp Steenbergen met zijn grote es, omgeven door oude zandverstuivingen. Het hunebed bij het dorp bewijst dat op de smalle zandrug tussen het Groote Diep en de eindeloze veenmoerassen in het westen al
vijfduizend jaar boeren het land bewerkt hebben. U komt langs de bossen van Amerika, eens een plek op het Eenerveld waar niemand vrijwillig naartoe kwam… Ten zuiden van het dorp Een komt u bij de Schipsloot. Een overblijfsel van een aantal mislukte pogingen om geld te verdienen aan de Veenhuizer turf. Ook maakt u er kort kennis met de negentiende-eeuwse ‘kolonie’ Veenhuizen. Via het beekdal
van het Groote Diep keert u terug naar het dorp Een.

Fietsen in Een & omgeving

Rondom Een en Een West zijn prachtige fietspaden en fietsroutes te volgen.
Op verschillende plaatsen in Een (o.a. bij de rotonde) worden met kaarten fietsroutes
aangegeven die men kan volgen.

Via: http://routeplanner.fietsersbond.nl kan een fietsroute of fietsrondje ingevoerd worden. Er kan aangegeven worden wat voor soort route (autoluw, makkelijk fietsbaar, etc.) u zou willen fietsen en de route is gelijk zichtbaar. Handig!

Fietsroute-Veenhuizen-Norg

Deze route is ontwikkeld door Staatsbosbeheer. Start- en eindpunt: Nationaal Gevangenismuseum, Oudegracht 2 in Veenhuizen. Afstand: 60 km. Verkorte route: deze route is in te korten tot 25 km.

Fietsroute langs vijfduizend jaar geschiedenis:
De natuur en duizenden jaren menselijke bewoning hebben samen het afwisselende landschap van Noord-Drenthe gemaakt. Deze fietsroute voert u door alle landschapstypen die in deze omgeving te vinden zijn. Langs bos- en natuurgebieden in vele soorten en maten, jong en oud, beheerd door Staatsbosbeheer en anderen. En langs de getuigen van verschillende fasen uit de rijke geschiedenis van deze streek, bekend en onbekend, van oeroude graven tot de modernste high-tech. In zestig kilometer langs vijfduizend jaar geschiedenis. De route begint en eindigt bij het Nationaal Gevangenismuseum in Veenhuizen (www.gevangenismuseum.nl)

Meer info op: www.fietsenwandelweb.nl