Stukje geschiedenis: 75 jaar geleden stort Lancaster bommenwerper neer nabij Een

In oktober dit jaar is het 75 jaar geleden (op 9 oktober 1943) dat in de vroege ochtend een Lancaster-bommenwerper neerstort ter hoogte van de Oldenhofweg tussen Westervelde en Een, op de plek waar de twee stroompjes van de Slokkert samenkomen.

De Lancaster JB181 van het 7 Sqdn stijgt op de avond van 8 oktober om 22.59 op van de basis Oakington (Engeland) voor aanval op Hannover. Geen enkele Duitse piloot claimt die nacht een toestel in die omgeving te hebben geraakt. Piloot Bruce E.C. MacPherson (21), Frederick R. Brine (21), Thomas R. Spencer (22) en Chris Z.R. Christianson (21) liggen begraven op kerkhof van Norg. De lichamen van Sydney G. Burnam-Richards (21), Maxwell G. Smallridge (21) en Eric A. Brinton (17) zijn nooit gevonden. Hun namen staan vermeld op het monument bij de kerk in Norg.

In 2012 worden er bommen gevonden tijdens de herinrichting van het natuurgebied. De Landinrichtingscommissie Roden-Norg wil de beken van het Peizerdiepsysteem, te weten Oostervoortsche Diep, Groote Diep en de Slokkert tussen Roden en Norg, laten hermeanderen. Het is aanvankelijk niet zeker of er in de omgeving munitie gevonden wordt, aangezien het vliegtuig volgens de overlevering in de lucht geëxplodeerd zou zijn. Een gespecialiseerd bedrijf, de firma REASeuro, vindt niettemin toch explosieven. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) brengt in december 2012 op het militair oefenterrein De Haar bij Assen drie zware bommen tot ontploffing.

Deze informatie en foto’s komen van de websites: www.drentheindeoorlog.nl, www.aircrewremembered.com en www.rtvdrenthe.nl .

Hannover na de bombardementen in 1943
Drie duizendponders werden gevonden tijdens werkzaamheden bij de Slokkert in 2012.