Onder voorbehoud: Programma viering 75 jaar Bevrijding in Een

Een werkgroep gevormd door de Vereniging van Plaatselijk Belang Een, Samenwerkingsschool De Schans, dorpshuis De Schans en de kerken in Een hebben een programma samengesteld om 75 jaar Bevrijding is ons dorp uitgebreid te vieren. Binnenkort verschijnt er ook huis aan huis een ‘Bevrijdingskrantje’ met daarin uitgebreid het programma maar ook achtergrondinformatie en bijzondere verhalen over de oorlog en de bevrijding van Een.

LET OP: PROGRAMMA IS ONDER VOORBEHOUD IVM SITUATIE RONDOM CORONA VIRUS.

 • Zondag 12 april
  Bevrijdingsvuur

  20 uur Aansteken van het vuur door burgemeester Klaas Smid
  (nabij Haulerwijksterweg 13).

 • Maandag 13 april
  Onthulling Herinneringsboom
  14 uur Bij fam. Tip-Rozenveld, Hoofdstraat 31.
  In de winter van 1944-45 verbleven in Noord Drenthe en Groningen in veel dorpen vluchtelingen uit Limburg. Zo ook in Een, waar gezinnen uit Lomm waren ondergebracht. Uit dankbaarheid voor de ondervonden gastvrijheid schonken zij bij hun vertrek het dorp Een een Herinneringsboom. Die boom is er nog, hij staat op de grens van tuin de familie Tip-Rozenveld en de berm van de Hoofdstraat bij nummer 31. Het plan is om rondom deze boom een hekwerk te plaatsen en op dat hek een tekst aanbrengen. Ook verwijzen we daarbij met een code naar de website van het dorp, waarop we de geschiedenis wat verder toelichten. De bedoeling is om de onthulling van het een en ander te laten plaatsvinden op maandag 13 april 2020, de datum waarop Een in bevrijd. Daarvoor nodigen we een vertegenwoordiging van Lomm uit. We willen hen rond de middag ontvangen in het dorpshuis en aansluiten de officiële handelingen laten plaatsvinden.

 • Dinsdag 14 april
  Kranslegging SWS De Schans
  11.00 uur Scholieren leggen bij het oorlogsmonument op de begraafplaats een krans.

 • Zondag 3 mei
  Gezamenlijke kerkdienst
  09.30 uur Gezamenlijke kerkdienst van de Protestantse en Hervormde kerken uit Een samen in De Edenhof met als speciaal thema de Bevrijding (voorganger ds. F. Pierik). Deze dienst is met de muzikale medewerking van het mannenensemble Niche.

 • Zondag 3 mei
  Bevrijdingsconcert
  15.30 uur Speciaal Bevrijdingsconcert voor iedereen in het kader van 75 jaar Bevrijding met muziek en verhalen van nabestaanden. Met onder andere de muzikale medewerking van het ensemble DeJongDeJong Plus bestaande uit de twee broers Sybolt en Euwe de Jong en een aantal zangers. De broers De Jong vormen sinds hun studietijd aan het Conservatorium in Groningen een orgel- en harmoniumduo. In de afgelopen jaren verscheen een – nationaal en internationaal geprezen – serie cd’s met arrangementen voor orgel vierhandig van cantatedelen van J.S. Bach. De serie is gevorderd tot acht titels. Ze spelen Bach……..maar dan anders! 

 • Maandag 4 mei
  Dodenherdenking

  19 uur aanvang in MFA De Schans, aansluitend stille tocht naar de begraafplaats.

 • Zaterdag 20 juni
  Bevrijdingsfeest

  13.30 uur (Verklede) fietsoptocht voor alle kinderen door het dorp met als thema Bervijding en daarna een gezellige spelmiddag voor iedereen bij MFA De Schans. Vanaf 16 uur borrelen en dansen met live-muziek met de band Orange River.


  Meer informatie binnenkort op deze website en in een ‘Bevrijdingskrantje’ dat nog wordt verspreid in het dorp.