‘Ik vond het altijd prachtig werk’

Na 60 jaar ochtendkranten bezorgen in Een, is het mooi geweest volgens de inmiddels 76-jarige Joldert van Dijk. Vorige week vonden de lezers van de ochtendkranten in Een een briefje in de bus: ‘Per 1 februari 2021 stop ik met de bezorging van alle ochtendbladen. Na 60 jaar hou ik het voor gezien en draag ik het stokje over aan een andere bezorger (…) ‘.

Joldert begon in 1960 als 16-jarige met het bezorgen van de destijds bekende Drentsche en Asser Courant in Een. Door de jaren heen werd de krantenwijk ook soms door de dochters overgenomen. ‘Het was een familiebedrijf’, zegt zijn vrouw Grietje lachend. Kranten verdwenen of fuseerden maar Joldert bleef trouw bezorgen door weer en wind. Altijd op tijd en jarenlang nog voordat zijn normale werkdag als schilder begon. De laatste jaren veranderde er veel: de bezorgers werden door bezuinigingen nogal uit het oog verloren. Geen verjaardagkaartje meer of een kerstpakket…. ‘Het gaat niet om dat pakket maar om een stukje waardering’, aldus Joldert. Hij vindt dat erg jammer en het was een van de redenen waarom het wel mooi is geweest. Maar zegt hij: ‘Ik vond het altijd prachtig werk’.

Vanuit Vereniging Plaatselijk Belang Een is ervoor gezorgd dat Joldert en Grietje toch even in de bloemetjes zijn gezet. En daarnaast wordt er deze week een heerlijk ontbijtje bezorgd; welverdiend na 60 jaar! De fiets gaat eerst de schuur in. ‘Of heeft er nog iemand belang bij?’, vraagt Joldert lachend. Want een nieuwe bezorger uit Een is helaas nog niet gevonden. Een bedrijf uit Beilen neemt het eerst over. En dat dit niet helemaal soepel gaat is wel duidelijk: op de eerste dag nadat Joldert gestopt is, is de krant om 10 uur nog niet bezorgd…

Joldert , bekend gezicht in Een
Onderweg….
Joldert legt uit dat vooral de zaterdag-bezorging een uitdaging was: veel kranten en veel bijlages.