Foto’s aftocht Duitsers nabij Een na de Bevrijding

Onlangs werden wij door de Historische Vereniging Haulerwijk en Omstreken gewezen op een serie foto’s die gemaakt zijn in de omgeving Een tijdens de aftocht van de Duitsers na de Bevrijding. Er moesten globaal 140.000 Duitsers terug naar Duitsland. De aftocht verloopt keurig georganiseerd. Vanuit tien verzamelkampen in West-Nederland marcheren de Duitsers de 500 kilometer ons land uit. Door Noord-Holland naar Den Helder, de Afsluitdijk over, via Friesland en Groningen het land uit. Dit gebeurde in groepen ongeveer 1000 man dan 200 meter niets daarna weer 1000 man etc.

Het transport werd door de volgende Canadese legeronderdelen begeleid:
9th Canadian Armoured Regimeent (The British Columbia Dragoons)
2nd Canadian Armoured Regimeent (Lord Strathcona’s Horse (Royal Canadians))
5th Canadian Armoured Regimeent (8th Canadian Hussars (Princess Louise’s))
2nd (Reserve) Battalion, The Westminster Regiment (Motor): dit laatste onderdeel was ook in onze omgeving ondergebracht. Het hoofdkwartier werd de 17de in Norg gevestigd.

De transporten werden onder streng toezicht uitgevoerd. Aan het begin van de weg tussen Haulerwijk en Een was een overnachtingskamp waar rondom met sterke lampen het toezicht werd gehouden op de Duitsers. Na twee dagen werd het terrein zo slecht dat men even verderop richting Een nog een kamp inrichtte. Als de Duisters bij de Duitse grens aankwamen dan werd daar alles wat niet als persoonlijk bezit werd aangemerkt door de Canadezen in beslag genomen en moest men gewond of niet op een andere manier maar thuis zien te komen. Zwaardere gewonden werden nog naar grotere plaats in de omgeving gebracht.

In november 1945 kwam een eind het inkwartiering van de Canadezen in onze omgeving. Ze gingen terug naar Canada, met een beetje geluk waren ze voor de kerst weer thuis. De gehele afbouw van de Canadese legermacht in Europa ging heel geleidelijk, telkens werden her en der onderdelen aangewezen als er weer transport beschikbaar was, omstreeks medio 1946 was iedereen weer thuis.

Op de website van de Historische Vereniging Haulerwijk en Omstreken zijn 54 afbeeldingen te zien van de afvoer van de Duitse troepen, in de omgeving Een, terug naar Duitsland gemaakt op 29 mei 1945 (fotograaf: Captain J.H. Smith). Ze zijn te zien via deze link: Rondom 13 April ’45 – Historische Vereniging Haulerwijk & o. Scroll naar onderen naar het kopje ‘Aftocht der Duitsers’ om alle foto’s te zien.

Bron: collectionscanada.gc.ca/lac-bace999917499-u
Contact negatieven Titel ‘Canadian in Holland’