Dertien woningen voor starters in Een: ‘dat worden veel barbecues’

De bouw van dertien woningen in het Noord-Drentse Een verloopt voorspoedig. Vanmiddag kwamen mensen van de gemeente Noordenveld, Plaatselijk Belang Een en nieuwe bewoners een kijkje nemen bij de nieuwe huizen aan de Schoolstraat.

Op de plek waar eerder basisschool De Regenboog stond, blinken nu onvoltooide woningen in de zon. Een grote bouwkraan begeleidt platen op de juiste plek. Tammo Oldenhuis, voorzitter van Plaatselijk Belang Een, ziet het met een glimlach toe. “Dertien nieuwe woningen in een klein dorpje als Een, dat is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van het dorp. Met name met het oog op de groei van de school en verenigingen.”

Bezwaar van tafel

Oldenhuis sprak in november vorig jaar nog de Noordenveldse gemeenteraad toe. Daarbij riep hij een tegenstander van de plannen om zijn bezwaar tegen de woningbouw in te trekken. Uiteindelijk wierp dat zijn vruchten af, want een half jaar later wordt er druk gebouwd.

Wethouder Jos Darwinkel (Gemeentebelangen) noemt dat ‘een schoolvoorbeeld van samenwerking’. “Door met elkaar in gesprek te gaan, kunnen deze woningen snel worden ontwikkeld. En dat in een tijd waarin je al een procedure aan de broek hebt, wanneer je bakstenen besteld.”

Voor deze prijs

Bruno Zandberg is de projectontwikkelaar die het Eener avontuur aandurfde. Aanvankelijk wilde hij dat de helft van de woningen vrijstaand zou worden, maar hij merkte dat er veel meer behoefte was aan starterswoningen. “De woningen waren zo verkocht en we hadden zelfs een wachtrij.”

Youri Visser hoeft niet aan te sluiten in die rij. Samen met zijn vriendin heeft hij een plekje weten te bemachtigen. “In de hoek”, zegt hij. Visser woont momenteel nog bij zijn ouders in Een en woonde een tijdje in Groningen. Hij is blij in het dorp terecht te kunnen waar hij opgroeide. “Er zijn niet veel woningen te koop hier, zeker niet voor deze prijs.” De woningen aan de schoolstraat kosten 240.000 euro.

Geen haast

Visser is zeker niet de enige Eener die hier terecht kan. “Ik ken eigenlijk al wel de helft van de personen die hier gaan wonen”, zegt hij. “Dat is zeker bijzonder. Dat worden veel barbecues denk ik, volgende zomer.”

De woningen worden voor de kerst van 2024 opgeleverd. “Daarna zal ik nog wel even bezig zijn om alles helemaal af te maken”, zegt Visser. “Maar ik heb geen haast.”

© RTV Drenthe / Mathijs Renkema