13 april: 76 jaar geleden werd Een bevrijd

Op 13 april 1945 (vandaag 76 jaar geleden) werd Een bevrijd! Een bijzondere dag die we vorig jaar tijdens het 75-jarig jubileum graag meer aandacht hadden willen geven. Helaas gooide Corona roet in het eten.

Operatie Amherst is de naam van de luchtlandingsactie van zo’n 700 Franse parachutisten. Ze maken deel uit van de Britse SAS (Special Air Service). Tijdens en na de operatie sneuvelen 33 Franse para’s. Twee regimenten van de Franse ‘Chasseurs Parachutistes’ worden in de nacht van 7 op 8 april 1945 langs de marsroute afgeworpen om bruggen veilig te stellen, de vliegvelden bij Havelte en Eelde te bezetten, verbindingen te storen en verwarring te stichten onder de Duitsers, zodat ze geen tijd hebben de verdediging goed te organiseren. Van alle bruggen worden alleen die in Smilde en Appelscha succesvol veroverd. In heel Drenthe worden in het voorjaar van 1945 maar liefst 140 bruggen verwoest.

De parachutisten komen verspreid over heel Drenthe en zelfs in Friesland neer en kunnen elkaar in het bosrijke Drenthe slecht terugvinden. Geen enkele groep komt in de buurt van het vliegveld in Havelte terecht. De daaropvolgende dagen leggen de Fransen overal in Drenthe en Friesland hinderlagen aan en leveren gevechten met de Duitsers waarbij ze ondersteund worden door het verzet. Geïsoleerde groepjes parachutisten proberen vooral te overleven en houden zich met hulp van de bevolking schuil. De represailles van de Duitsers zijn keihard.

Lees meer op www.drentheindeoorlog.nl of in de boeken ‘Een in de Oorlog’ van Jan van de Berg en/of ‘Van Eden tot Heden’ van de Historische Vereniging Norch.

Uit het boek ‘Van Eden tot Heden’