Unieke lezing over crash Lancaster bij Westervelde op 9 okt. 1943

De dramatische vlucht van de Lancaster JB 181 staat donderdag 17 oktober in de schijnwerpers op een speciale bijeenkomst van de Historische Vereniging Norch. De unieke lezing maakt deel uit van een reeks activiteiten in het kader van 75 jaar bevrijding in 2020.

In Zaal Zwaneveld te Norg (aanvang 20.00 uur) vertellen Geertje Brink, Halbe Hageman en Germ Geersing over de vlucht, die op 9 oktober 1943 kort na middernacht bij Westervelde eindigde in een tragedie. Alle zeven vliegers kwamen om het leven. De sprekers houden zich al vele jaren op allerlei manieren bezig met dit oorlogsdrama.

Over de aanloop, de ramp en de nasleep worden veel details onthuld. Zoals over de vlucht vanuit Engeland, de bemanning en het neerschieten en de crash van de viermotorige bommenwerper. Maar ook over de contacten nadien met nabestaanden van de bemanningsleden, van wie meerdere al sinds 1945 Norg bezochten. Nog steeds worden die contacten onderhouden.

Tenslotte wordt de nasleep toegelicht, de zoektocht naar en vondst van bommen en de mogelijkheid van berging van restanten van het toestel en mogelijk stoffelijke resten van drie formeel vermiste bemanningsleden. Een lezing in woord en uiteraard in beeld met voor velen veel onbekende informatie, al zal het drama altijd wel met raadsels omgeven blijven…
De toegang is is – ook voor niet-leden van de HV Norch – gratis.

Bron: ditisnorg.nl
Foto: Germ Geersing